Logo Universiteit Utrecht

Verborgen schilderij

Nieuws

Lees meer over de geschiedenis van het onderzoek

Er staan drie nieuwe blog posts online over de geschiedenis van het onderzoek voor ons aankomende boek: Van schilderij naar tekstbord. Verbeelding van de Reformatie van de Jacobikerk.

In deel 2, Het zichtbaar maken van de voorstelling leest u hoe tussen 1996 en 2013 het schilderij werd onderzocht met infraroodreflectografie en extreem hoge resolutie camera’s, om de details van de voorstelling bloot te leggen. Deze Gregoriusmis bleek nog mooier te zijn dan werd vermoed!

In deel 3, Een bijzondere Gregoriusmis vertellen de auteurs over het breed vergelijkende onderzoek dat ze hebben gedaan, om antwoord te kunnen geven op de volgende vraag: “Hoe bijzonder is dit schilderij eigenlijk?” Zij keken naar ruim 420 voorstellingen en concludeerden dat er inderdaad iets speciaals was aan dit kunstwerk …

In deel 4, Van schilderij naar tekstbord duiken we in de kerkarchieven en zien we hoe en wanneer het schilderij werd veranderd in het tekstbord, zoals we dat vandaag kennen. Dit onderzoek werd knap lastig gemaakt door het feit dat de rekeningen door waterschade bijna onleesbaar waren geworden. Een onconventionele oplossing bood echter uitkomst.

Tenslotte wijzen we u ook nog op de nieuwste bijdrage van een van onze ambassadeurs, prof. dr. Jos Koldeweij. Hij schrijft: “De nauwkeurige studie die Corinne van Dijk en Truus van Bueren maakten,  onthult zowel wat verstopt werd als de betekenis van de tekst waarmee dat gebeurde. Een letterlijke ontdekking die waard is om uitgegeven te worden als boek!”

Wij bedanken al onze gulle schenkers! Dankzij uw bijdragen hebben we inmiddels bijna 20% van het streefbedrag binnengehaald. Hartelijk bedankt! Wilt u ons verder steunen? Deel dan dit project met uw eigen netwerken. Laten we samen zorgen voor de realisatie van een fantastische publicatie!