Logo Universiteit Utrecht

Verborgen schilderij

Symposium “Tolerantie en Verdraagzaamheid in Historisch Perspectief”

Datum 27 oktober 2017
Locatie Jacobikerk, Sint Jacobsstraat 171, Utrecht
Zie verder Uitnodiging

Tekstbord met de brief van de apostel Paulus aan de Hebreeën, hoofdstuk 12: vers 14-24. Jacobikerk, Utrecht (Foto: Ruben de Heer).

Met veel genoegen nodigen wij u uit voor het symposium ‘Tolerantie en verdraagzaamheid in historisch perspectief’ op vrijdag 27 oktober aanstaande in de Jacobikerk te Utrecht.

Het symposium bestaat uit een middag– en een avondprogramma. Het middagprogramma omvat twee themalezingen, discussie en de presentatie van het boek Overschilderd: van Gregoriusmis naar Bijbeltekst, De Reformatie van de Utrechtse Jacobikerk, door de auteurs dr. Truus van Bueren en Corinne van Dijk MA.

‘Van schilderij naar tekstbord’
Corinne van Dijk licht in haar lezing het onderzoek toe. Dit onderzoek begon bij het bijzondere wandbord met het Gregoriusmis-schilderij en het hier overheen geschilderd bijbelcitaat en mondde uit in een diepgaande studie naar de reformatieperiode in de Jacobikerk.

‘Tolerantie en verdraagzaamheid bij Hubert Duifhuis’
Truus van Bueren zal spreken over ‘tolerantie en verdraagzaamheid’ bij de bijzondere Utrechtse reformator Hubert Duifhuis. Hij was de om zijn religieuze tolerantie bekendstaande laatste pastoor en eerste predikant van de Jacobikerk.

De lezingen worden gevolgd door discussie en de aanbieding van het eerste exemplaar. Het middagprogramma wordt omlijst met (16e-eeuwse) muziek en afgesloten met een borrel.

In het avondprogramma wordt de lijn doorgetrokken naar het heden. Prof. dr James Kennedy zal een referaat houden over ‘tolerantie en verdraagzaamheid anno 2017’. Aan de hand hiervan volgt een debat met hem en het publiek.

Middagprogramma

15.00 Inloop
15.20 Muzikaal intro
15.30 Welkom, opening en programmatoelichting
15.50 ‘Van schilderij naar tekstbord’, het onderzoek – Corinne van Dijk (MA)
16.20 Muzikaal intermezzo
16.35 ‘Tolerantie en verdraagzaamheid bij Hubert Duifhuis’ – Dr. Truus van Bueren
17.10 Discussie met de auteurs
17.30 Muzikaal intermezzo
17.40 Aanbieding eerste exemplaren boek ‘Overschilderd’
17.55 Sluiting middagprogramma
18.00 Borrel (tijdens de borrel zal ook het boek te koop zijn)

Avondprogramma

19.30 Inloop
20:00 ‘Tolerantie en verdraagzaamheid anno 2017’ – prof. Dr. James Kennedy
Discussie met James Kennedy
21.30 Afsluitende borrel

Wilt u uw aanwezigheid doorgeven aan de organisatoren (contactgegevens in de uitnodiging). Deelname is gratis. Aan de deelnemers wordt een uitgewerkt programma toegestuurd. Bent u bij middag- en avondprogramma aanwezig? In de nabije omgeving van de Jacobikerk zijn diverse eetgelegenheden waar u tussentijds een maaltijd kunt gebruiken.

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer

Trein: Station Utrecht Centraal, de Jacobikerk ligt op circa 10 minuten loopafstand
Bus: Bushalte St Jacobsstraat

Eigen vervoer

Fiets: Rond de kerk zijn fietsparkeerplekken aanwezig, in de Lange Koestraat bevindt zich een bewaakte fietsenstalling (op circa 3 minuten loopafstand van de kerk).
Auto: Nabij de kerk parkeren is mogelijk in parkeergarage La Vie (Sint Jacobsstraat 1, 3511 BR) of parkeergarage Paardenveld (Kroonstraat 9, 3511 RC). Het kerkplein heeft géén parkeermogelijkheid voor auto’s.